Investeer in een verwarmde kas en transformeer je zaadleven deze lente. Vroeg beginnen is essentieel om lang seizoensgroenten zoals paprika’s, pepers en aubergines genoeg tijd te geven om te groeien en fruit te rijpen. Maar dit zijn planten uit exotische klimaten, gewend aan kieming onder warme, gezellige omstandigheden – onmogelijk om na te bootsen in een koude Britse januari.

Een verwarmde kas laat je zaden denken dat het warm genoeg is om te ontkiemen. Ze houden ook de temperaturen constant dag en nacht, zodat je later bonen, courgettes of komkommers in recordtijd uit de grond kunt krijgen, soms al binnen drie dagen.

Je vindt een scala aan modellen in je tuincentrum, van voordelige eenheden met één verwarmingsstand tot geavanceerde machines met variabele thermostaten en verstelbare ventilatieopeningen. Ze laten allemaal zaden veel sneller kiemen dan rechtstreeks zaaien of zelfs in een onverwarmde kas, omdat de extra warmte je zaailingen laat denken dat het lente is.

Verwarmde kweekkasjes zijn ook onmisbaar voor vroege zaaisels, omdat ze zaailingen en jonge planten warm houden terwijl je wacht tot de tuin goed wakker wordt. Draai de thermostaat iets lager en haal het deksel eraf om schimmelziekten te voorkomen en je zaailingen blijven warm tot ze geleidelijk buiten kunnen worden overgezet.