Oogst container-gekweekte aardappelen net op tijd voor Kerstdag om te genieten van die heerlijke zelfgekweekte smaak, zelfs in de diepten van de winter.

Je eigen kerstdiner kweken moet het ultieme doel zijn voor ambitieuze groentetuiniers, met een goede opbrengst van aardappelen bovenaan de lijst. Als je dit jaar geen kerstaardappelen hebt geplant, maak dan een notitie om jezelf volgend jaar te trakteren. Je vindt hier speciale aardappelgroei-tonnen en -zakken in ons tuincentrum, evenals ’tweede oogst’ zaad-aardappelen die speciaal zijn gekweekt voor kerstteelt vanaf september. Goede feestelijke rassen zijn onder meer ‘Carlingford’ of ‘Vivaldi’.

Houd ze in een vorstvrije kas, geef ze regelmatig water en voed ze wekelijks met een speciaal samengestelde aardappelvoeding om veel knollen te stimuleren. Naarmate Kerstdag nadert, test je je oogst door een gat in de zijkant van de zak te maken en voorzichtig naar binnen te graven: als je een knol ter grootte van een golfbal voelt, zijn ze bijna klaar.

Om te oogsten, kiep je gewoon alles uit de container op Kerstmorgen en haal je de aardappelen eruit. Je kunt de aardappelplant opnieuw planten om een tweede, kleinere oogst te geven over ongeveer zes weken. Wanneer het uiteindelijk uitgeput is, kiep je de gebruikte compost op je composthoop of hergebruik je het op je borders.