Plant een notenboom voor een ongewone en mooie toevoeging aan je moestuin. Noten zorgen voor een afwisseling van de gebruikelijke appels en peren, en met hun delicate lentebloesem en goede herfstkleur zijn ze gemakkelijk genoeg sierlijk om een mooie blikvanger te bieden tussen vaste planten en struiken. Bovendien krijg je een overvloedige oogst!

Nu is de perfecte tijd om ze te planten, en je zult een geweldige selectie vinden in je tuincentrum.

Als je weinig ruimte hebt, zijn amandelen een goede keuze, die uitgroeien tot kleine bomen van ongeveer 3,5 m (12ft) hoog met mooie roze lentebloesems. Hazelaars kunnen elk jaar in de winter worden gesnoeid tot een beheersbare hoogte van 3m (9ft): let op de variëteiten ‘Kentish Cobb’ en ‘Webb’s Prize’, die grote, zoete noten opleveren.

Met iets meer ruimte kun je walnoten proberen, zoals ‘Broadview’ of zelfs zoete kastanjes: de oude Franse cultivar ‘Marron de Lyon’ maakt een spreidende boom van ongeveer 10m (30ft) hoog.

Net als fruit geven notenbomen de voorkeur aan een beschutte plek met doorlatende grond en volle zon. Bereid de grond goed voor en plant de boom op dezelfde diepte als in de pot. Ondersteun met een paal en bind vast, en geef in het eerste jaar of twee regelmatig water terwijl de boom zich vestigt.