Plant nu rabarber kronen en geef ze de hele winter de tijd om zich te vestigen voordat ze volgend voorjaar weer uitbarsten in groei.

Je vindt nu genoeg keuze aan variëteiten te koop in je tuincentrum; ‘Victoria’ is een eeuwenoude favoriet, terwijl ‘Timperley Early’ altijd als eerste een oogst produceert. Als je je rabarber wilt proberen te forceren, is ‘Stockbridge Arrow’ een goede performer, terwijl ”The Sutton’ geprezen wordt om zijn rijke, zoete smaak.

Rabarber groeit goed in de zon of halfschaduw en het enige wat echt belangrijk is, is een redelijk goed doorlatende grond omdat de kronen kunnen rotten als ze te veel water krijgen. Bereid de grond goed voor, want het is een langlevend gewas: graaf veel goed verrotte boerderijmest of compost in en verwijder onkruid (vooral hardnekkig meerjarig onkruid zoals haagwinde of zevenblad).

Plant de kronen zo dat de punt net boven de grond zichtbaar is, geef water en laat het groeien. Je zult nieuwe stengels zien opkomen vanaf het vroege voorjaar, maar pluk ze niet in het eerste jaar omdat de plant tijd nodig heeft om zijn wortels naar beneden te krijgen. Je kunt een paar stengels oogsten in het tweede jaar en vanaf het derde jaar kun je zoveel plukken als je wilt voor heerlijke rabarbertaarten, -desserts en -kruimels voor de komende jaren.