Zaai nu chilipepers om de warmte in de tuin dit jaar naar het maximum te brengen. Er zijn maar weinig groenten die zo leuk zijn om te kweken als chilipepers. Het is leuk om te kiezen uit de vele variëteiten die verkrijgbaar zijn in het tuincentrum, van relatief milde Anaheim en Jalapeño pepers tot scherp hete Scotch Bonnets. Het is ook leuk om een superhete Bhut Jolokia of Dorset Naga aan je naasten te geven om te proeven en te kijken hoe hun ogen beginnen te tranen.

Chilipepers hebben een lange groeiperiode nodig om goed te gedijen, dus zaai ze vroeg – maar ze hebben ook een mooie warme temperatuur nodig om op gang te komen. Een verwarmde kweekbak (koop er een terwijl je hier bent) met de thermostaat ingesteld op 20°C zou de klus moeten klaren: daarna moet je ze zo warm mogelijk houden om groeistagnatie te voorkomen.

Als je kunt, kweek ze dan in een kas, of anders op een zonnige vensterbank, en geef alleen water als de compost begint uit te drogen. Voed met verdunde vloeibare tomatenmeststof zodra er bloemen verschijnen, wacht dan tot de chilipepers helder rood (of geel, afhankelijk van de variëteit) worden om de volledige hitte te laten ontwikkelen.