Coniferen, mogelijk de meest veelzijdige, gemakkelijk te onderhouden en knappe bomen voor in de tuin die je kunt kopen.

Je vindt een conifeer voor elke plek in de tuin, van kleine dwergdennen voor spleten en potten tot reusachtige ceders met prachtig zwiepende takken. Ze zijn groenblijvend, onderhoudsarm, droogtetolerant en schitterend kleurrijk: wat kan je nog meer vragen?

Coniferen zijn bijzonder goed in het bieden van dichte beschutting tegen wind en zon en zijn uitstekende heggenplanten. Traditionele taxus (Taxus baccata) geeft een heg die je kunt snoeien tot een scheermesscherpe netheid, terwijl de Westerse rode ceder (Thuja plicata) zachter is, met mooie sprays van aromatische bladeren. Helder groene Lawson-cipres (Chamaecyparis lawsoniana) is een andere goede alternatief voor de beruchte Leyland-cipres.

Zelfs Leylandii-heggen hebben hun pluspunten: ze zijn erg snel te vestigen, wat je bijna direct resultaat en een knappe, het hele jaar door scherm oplevert. Regulier snoeien is de sleutel om ze onder controle te houden: vier keer per jaar is standaard. Als dat klinkt als hard werken, ga dan voor een langzamer groeiende gouden Leyland-cipres zoals de variëteit ‘Castlewellan’.