Snoei winterharde fuchsia’s om ze op te ruimen terwijl de lentescheuten nog slapend zijn, en je zult merken dat ze vanaf volgende maand uitbarsten in frisse groene groei, klaar voor hun mooie, langdurige weergave van hangende paarse en rode bloemen gedurende de zomer.

Er zijn genoeg soorten fuchsia’s die zelfs een behoorlijk harde winter kunnen overleven: de meeste zijn verwant aan F. magellanica, een taaie struik die zo veerkrachtig is dat hij genaturaliseerd is en nu wild groeit in de heggen van Ierland en Zuidwest-Engeland. Onder de beste die je hier bij het tuincentrum zult vinden, zijn de half-dubbele ‘Margare’, met een violette rok en rode kelkbladeren, ‘Mrs Popple’ en de compacte ‘Tom Thumb’, slechts 30 cm hoog en perfect voor containers.

Inmiddels zijn alle takken door de winterse vorst afgestorven, waardoor er een kluwen van bruine stengels overblijft. Deze zorgen voor goede vorstbescherming voor de levende kroon van de plant tijdens de winter, maar nu kunnen ze worden weggehaald om plaats te maken voor de lente. Knip ze vlak bij de grond af met scherpe snoeischaar en let op dat je geen nieuwe scheuten beschadigt die mogelijk opkomen. Strooi vervolgens wat langzaamwerkende mest, geef de plant goed water en mulch goed.