Je hoeft geen professionele klusser te zijn om schroeven door vurenhout of grenenhout te jagen. Dat is een piece of cake. Meestal hoef je niet eens kracht te gebruiken bij het schroeven. Het hout van dennen en sparren is dan ook nogal luchtig want het is niet hecht qua structuur. Deze bomen groeien snel en hebben dan ook minder massa dan beuken of eiken. Heb je ook nog een schroef met een scherpe schroefdraad, dan is het schroeven echt een makkie. Maar ja, soms is zachthout niet de ideale optie voor je klus. Bijvoorbeeld als je een vlonder wilt aanleggen, een tuinhuis wilt optrekken of een carport wilt bouwen. En hardhout vraagt beslist om hardhoutschroeven. Alleen die zijn in staat om het dichte hout goed te doordringen.

Steviger aanpak nodig

Met schroeven werken in zachthout is een heel verschil dan hardhout. Waar je in zachthout een schroefje snel tot op de kop in het hout hebt, gaat dit bij hardhout heel wat problematischer. Ook als je speciale schroeven gebruikt! Je boorbitje kan eindeloos over de schroefkop blijven slippen, een beginnetje wil maar niet slagen en je begint ook snel iets te ruiken. Dat komt door de hitte en het gepiep. Want door in hardhout te schroeven of boren, ontstaat er een immense hitte. Hardhout kan dan goed constructief materiaal zijn, het werkt niet mee als er moet worden geschroefd.

Ook hardhoutschroeven moeten worden geholpen

Dan bedenk je dat je toch wel hardhoutschroeven had gekocht. Maar ook deze sterke rakkers hebben het vaak moeilijk met het strakke hout. Ze willen snel scheef het hout in trekken. Geef je meer kracht, dan gaat de schroef alsnog z’n eigen verkeerde weg. Beter is het dan ook om het schroefgat in hardhout eerst voor te boren. Zet daarvoor een boor in je boormachine die net iets kleiner is dan de diameter van de te gebruiken schroef. Boor vooral voorzichtig want met deze activiteit kan er ook een enorme hitte ontstaan. Trek de boor ook geregeld terug zodat het los geboorde zaagsel kans krijgt om het gat te verlaten. 

Hardhoutschroeven en het probleem van looizuur

Eenmaal voorgeboord gaan hardhoutschroeven vrij vlot het hardhout in. Zo plaats je een schroef goed, alleen komt dan meteen het volgende probleem naar voren. Want je hebt je schroef niet alleen in het hout gezet, maar ook in het looizuur gedompeld. Bomen hebben hun hout namelijk van looizuur voorzien om zo binnendringende insecten en bacteriën te neutraliseren. Voor looizuur is zo’n schroef net zo’n binnendringer. En er is gerede kans dat de schroef in hardhout dan gaat corroderen en uiteindelijk breekt. Om dat te voorkomen, gebruik je schroeven die bestand zijn tegen looizuur. RVS-schroeven, bijvoorbeeld. Zoek je naar de meest bestendige hardhoutschroef? Kies dan voor de RVS A4. Met een harnasje van nikkel en chroom zijn die absoluut roestbestendig.

Klemvaste schroeven door torx

Ook dood hout leeft. Dat trekt en buigt en zoekt de kromming. Dit bewegende hout moet zoveel mogelijk strak gehouden. Dat kan met schroeven die vol kracht de bewegingen afremmen. Neem daarvoor torx hardhoutschroeven. Niet omdat deze houtschroeven zo sterk zijn, maar omdat je die heel goed kunt verankeren want met torx-aansluitingen kun je veel kracht zetten.