Test je grond om erachter te komen wat het beste groeit in je tuin. Wanneer je een nieuwe tuin begint, moet het controleren van de zuurgraad – of pH – van je grond hoog op de prioriteitenlijst staan. Zelfs als je al een tijdje op dezelfde plek aan het tuinieren bent, is het regelmatig testen van de grond een manier om eventuele geleidelijke veranderingen bij te houden.

De zuurgraad van de grond heeft echte praktische implicaties omdat het de voedingsstoffen beïnvloedt die verschillende soorten planten kunnen opnemen. Sommige planten gedijen het beste in zure grond, terwijl andere de voorkeur geven aan alkalische grond.

Zure grond, met een pH van 6,5 of minder, is ideaal voor de behoeften van planten zoals rododendrons, pieris, heide en camelia’s – vaak aangeduid als ‘ericaceous’ planten. Aan de andere kant is alkalische grond geweldig voor het kweken van pioenrozen, clematis en irissen. Zure gronden herbergen ook knolvoet bij koolsoorten en als je grond te alkalisch is, zullen aardappelen en de meeste fruitsoorten niet gedijen.

Je kunt een eenvoudige bodemtestkit kopen bij je tuincentrum. Meng gewoon wat grond met water en voeg de chemische stof toe, die van kleur verandert afhankelijk van de pH van je grond. De meeste bodems zijn neutraal, met een pH van 7: daaronder is je grond zuur en erboven is het alkalisch.